Увага! Старайтеся розміщувати свої повідомлення у форумах,
які співпадають за тематикою (не розміщайте, наприклад, оголошення
про купівлю-продаж у загальному форумі). Повідомлення:
невідповідні тематиці форуму чи сайту,
рекламно/комерційні, образливого змісту, які містять ненормативну лексику,
будуть витиратися адміністратором без обговорення.
Умовні позначення:
нові повідомлення: - свіжіші за дві доби; - одну добу; - 6 годин - старе повідомлення.
[ Харчі ] повідовив(-ла) Текст повідомлення: Всім доброго. Колись давно надибував на просторах нету статейку про висушування різних овощів (картоплі, моркви і тд...) хотілось би дізнатись чи хтось таке практикує і чи має воно якесь практичне застосування в походах зимою (якщо в когось є лінки на данну тему то напишіть будь-ласка). Наприклад чи швидше гутуються данні сухоовощі в зупі. Все спілкування на дану тему
додав(-ла)14:00:03 25/12/2010 Всім доброго. Колись давно надибував на просторах нету статейку про висушування різних овощів (картоплі, моркви і тд...) хотілось би дізнатись чи хтось таке практикує і чи має воно якесь практичне застосування в походах зимою (якщо в когось є лінки на данну тему то напишіть будь-ласка). Наприклад чи швидше гутуються данні сухоовощі в зупі.
відповів(-ла)14:14:49 25/12/2010 Чудово готується. Картопя розварюється найдовше, тому її потрібно вкинути у баняк, щойно сніг розтопиться (якшо то зима. Влітку краще наперед замочити).
У магазинах повно сушилок різното типу. Найпростіший варіант (сам ще не пробував, розповідали) - 1-2 лампочки сотки і сіточки над ними. зверху ставимо трубу, щоб повітря йшло. Знизу залишаємо щілину для всмокування. Решта - експеримент. Вартість фабричних сушилок - приблизно у межах 200-700 грн
відповів(-ла)01:10:42 26/12/2010 а ще є звичайна духовка... готується супер! для довгих походів вартує робити однозначно! але навозитися з тим трохи треба...
відповів(-ла)10:00:15 26/12/2010 Висушити будь-які овочі, справді, не малий клопіт. Я ще з осені починаю це робити, правда більш природним способом: сушу перші 2-3 дні на сонечку, а потім досушую в тіні. В основному це морква, корінь петрушки, цибуля, капуста, перець: http://igormelika.com.ua/wp-co ntent/uploads/2010/12/Igor-Mel ika-sweet-pepper1.jpg
відповів(-ла)15:47:32 26/12/2010 to Melos цікаво, а потім така сушеня довго зберігається, тобто можна на зиму такі речі заготовувати???
відповів(-ла)17:23:08 26/12/2010 Я не Ігор, але відповім теж :) Зберігається ДУЖЕ довго. Місяцями
відповів(-ла)23:58:01 26/12/2010 ...маю ще навіть дворічні запаси, головне берегти від молі і тримати в сухому :) А на рахунок мух (якщо вже так докучають) - достатньо накрити овочі марлевою тканиною чи шматком фіранки ;) І нехай собі на здоров’я сер.... сердяться :))
відповів(-ла)21:43:22 26/12/2010 Але ж треба стояти постійно і мух відганяти? :)
відповів(-ла)13:45:06 26/12/2010 Усе це має сенс якщо йти у довготривалу подорож (від тижня і більше) у далекі гори, наприклад Кавказ чи Памір. А у наших рідних Карпатах можна спуститися у село і у магазині купити все необхідне. Я так і планую багатоденні походи - з закупами на маршруті - адже гроші легші за харчі :) А кому цікаво - от сам для себе склав список необхідних речей і продуктів: http://karpaty-tour.org.ua/?pa ge_id=157 Сам ним користуюся і рекомендую іншим хто йде зі мною.
відповів(-ла)13:48:35 26/12/2010 Запитання було "чи має воно якесь практичне застосування в походах зимою".
А яка відповідь: "можна спуститися у село і у магазині купити все необхідне". Часто спускаєтеся з Чорногори у село узимку?
відповів(-ла)14:27:21 26/12/2010 От тримаю зараз у руках 3 повних комплекти для приготування борщу (вистачить десь на 15 чоловік), люб’язно надані спеціалістом вищого класу з приготування даних продуктів - sun_light (тнкс!) - вони важать 250 гр. Простіше їх нести на собі, ніж спуститися :) Оленка на цьому сайті вже писала про сушку овочів
відповів(-ла)15:15:20 26/12/2010 Дякую за опертаивні відповіді. І так мене цікавить саме сухоовощі взимку , їх варіння і вживання. Збігати з хребта в село як мінімум не практично ).
Вчора пробував займатися сушкою картоплі - нарізав на тонкі скибки, поставив на протвень, виставив в електродуховці температуру +50 і включив режим конвекції, десь так на годин 6-7. Картопля висушилась, але дуже потемніла. Пробував її зварити - результат гаряча гнила картопля, тай варити треба досить довго ).
Ну одразу і питання, для тих хто сушить в духовці - що я зробив не так ?)
відповів(-ла)15:29:07 26/12/2010 "результат гнила картопля" - эт как??
на сколько я понял, Ты её просто зажарил. а её надо высушить. т.е. что бы только ушла влага.
на счёт електродуховки не в курсе, делал в обычной, на минимальном огне. процесс трудоёмкий, т.к. надо постоянно следить, пробовать. и выключать нужно не тогда, когда уже готово, а раньше, и дать "дойти до кондиции". в противном случае легко зажаришь и, как следствие, придётся долго варить что б это было съедобным
відповів(-ла)15:44:27 26/12/2010 ))))))))))))))))))))))) її треба перед тим зварити у мундирах, почистити, а тоді все вище вами перелічене))))))))))))))))
відповів(-ла)04:12:55 27/12/2010 Сушені продукти мають сенс у будь-якому поході. Що виробилось із власного досвіду.
Завжди сушиться капуста, не в духовці, кілька днів на сонці або в сухому теплому місці.
Купуються шматочки сушених овочів. Зокрема я знайшов у нас в Вінниці моркву, болгарський перець, петрушку, часник, помідори, цибулю
Картоплю спробували сушити і відмовились, беремо картопляне пюре, але великими упаковками без спецій і іншої хімії.
Якщо білки забиваються 2-ма шляхами
-Мясо виварене в салі, легко і поживно, головне щоб хтось готував, при цьому не потрібно нічого кипятити, розлили фактично окріп, ну сушені речі треба трохи щоб розпарились
-Соевий білок(не плутати із соєю шматками) це фарш як для котлет, яічний порошок. У цьому випадку не менш поживно ніж на мясі, але трохи легше
-Завжди майонез
При можливості і потребі замовляються сублімати, ну тоді все залежить від бюджету. Але наприклад моркву і капусту сублімовані у великі гори беремо завжди.
Перевага сушки однозначна. Використовується як в літні так і в зимові походи, ИМХО якщо брати сушені продукти то сушити якісно, не як приклад із картоплею :) Тобто органоліптичні властивості повинні бути, можливо варто переплатити частково.
Взимку якщо брати сушені речі то необхідно продумати чи не потрібно їх буде виварювати. Наприклад яічний порошок потрібно 15-20 хвилин варити, тому взимку практикую виварене в салі мясо.
Ну і так до слова. Можна не перевантажуючись, від 525 до 730гр на добу на людину, готувати повноцінні каші і супи. Якщо пошукати то знайдете гречку, рис швидкого приготування.
відповів(-ла)15:56:30 27/12/2010 У мене є можливість сушити азотом під вакуумом (0,1 мм.рт.ст) чи не скинете нормальну технологію?
відповів(-ла)17:18:15 27/12/2010 ніфіга собі технологія!!! незрозумів ні слова, але звучить переконливо)))
відповів(-ла)23:58:17 27/12/2010 У Львові в Ашані продаються сушені овочі на вагу. Ось думаю при нагоді купити протестувати.
А може вже хтось пробував?