Увага! Старайтеся розміщувати свої повідомлення у форумах,
які співпадають за тематикою (не розміщайте, наприклад, оголошення
про купівлю-продаж у загальному форумі). Повідомлення:
невідповідні тематиці форуму чи сайту,
рекламно/комерційні, образливого змісту, які містять ненормативну лексику,
будуть витиратися адміністратором без обговорення.
Умовні позначення:
нові повідомлення: - свіжіші за дві доби; - одну добу; - 6 годин - старе повідомлення.
[ Казанок ] повідовив(-ла) - Текст повідомлення: Шукаю казанок, який можна було б і на багатті використовувати. Хто чим користується? Все спілкування на дану тему
[ Казанок ]додав(-ла)Qbl13:27:59 23/03/2009 Шукаю казанок, який можна було б і на багатті використовувати. Хто чим користується?
[ Re: Казанок ]відповів(-ла)duda14:32:45 23/03/2009 алюмінієва каструля, 3л, 2-й рік користуюсь, претензій нема (звичайна, совєцка, здобута в чесному бою, ручки трохи зігнув і повішав дріт 4мм) маю ше товстостінний алюм казан, але воно холєра важке дуже.
[ Re: Казанок ]відповів(-ла)abdal18:08:58 23/03/2009 Товстостінний казанок маю 1л і 2л- беру в залежності від кількості осіб,робочі укавички і ставлю в жар.Над вогнем не вішаю.На пальник не піде тому,що чим грубший метал-тим більш теплоємкий.А для вогнища якраз.
[ Re: Re: Казанок ]відповів(-ла)Lem19:03:17 23/03/2009 Звичайний військовий на 1.5 л. Дуже зручно, легкий, кришка використовується як тарілка, пательня. Доречі, у жовтні під Петросом бачив у поляків також типу, але їхнього виробництва.
[ Re: Re: Re: Казанок ]відповів(-ла)Dipriwan22:52:53 23/03/2009 Військовий дійсно дуже зручний,має лиш один гандж-трохи довше ніж круглий примусом нагрівати.
Це я з вами компанувався по телефону на Кукул 14-15.03.?
[ Re: Re: Re: Re: Казанок ]відповів(-ла)victour17:02:56 24/03/2009 Також користуюсь військовим казанком роками. Не підвішую, ставлю прямо на грань у вогонь. На барахолках ціна казанка є еквівалентною ціні пляшки доброї горілки.
[ Re: Re: Re: Казанок ]відповів(-ла)Irish8221:33:43 24/03/2009 Я не знаю, чи військовий, але у мене такий простяцький на 1.5л. З вушком і, нажаль, без кришки. Теща подарувала, йому вже, мабуть, років 40. Він по боках весь обгорівший в сажі, ми його і над вогнем і в вогонь і на пальник - працює, як має бути. Не протікає, не прогорає ... і чай з нього дуже смачний :)
А ще мені подарували такі каструльки похідні Kovea, спеціально під пальник. Буду скоро випробовувати ...
[ Re: Казанок ]відповів(-ла)Dipriwan22:59:27 23/03/2009 Можливо тебе продавці в магазині шугали,що похідні з тонкого алюмінію казанки прогорають над багаттям,не вір,брешуть вони,примус купити в них натягають.Я маю такий,круглий,зробив три дірки,припасував ланцик і палю над вогнем і над примусом,і ніц му не бракує.Добрі і військові 1,5 л.,вони навіть практичніші для багаття.
[ Re: Re: Казанок ]відповів(-ла)Roman00:11:14 24/03/2009 Добре помагає наливати води перед тим, як вішати на огень. Не прогорає :)
[ Re: Re: Казанок ]відповів(-ла)Qbl07:55:05 24/03/2009 Шугають, що казанки лопає вище рівня води.
"Я маю такий,круглий" - а докладніше можна? Хто виробник? Модель? Де купляв?
[ Re: Re: Re: Казанок ]відповів(-ла)duda10:17:45 24/03/2009 нєєє, не тріскають, я свою каструльку і на примусі, і над багаттям і в жар пихав...ніц. а то шо тріскають і прогорают то мабут про китайскі каструльки з бляхи (на них ше наклейки типу 555 чи 777), от ті я видів як прогорают.
[ Re: Re: Re: Re: Казанок ]відповів(-ла)Qbl11:22:10 24/03/2009 А ще цікавить, наскількі довше на прімусі в тебе буде варитися в порівнянні зі спеціалізованим посудом? Десь на форумі читав, що "звичайна алюмінієва кастрюля made in USSR" в порівнянні з тою ж Татонкою втрачає до 30-35 процентів тепла.
[ Re: Re: Re: Re: Re: Казанок ]відповів(-ла)duda12:52:43 24/03/2009 думаю в порівнянні із надлегкою титановою каструлько (або шось в тому роді то несуттіво гірше, особливо якшо говорити про багаття))), інша річ наприклад система Primus ETA Power, але вони невеличкі і пристосовані під пальник....там дійсно є економія, суттєва.
[ Re: Re: Re: Re: Re: Казанок ]відповів(-ла)duda13:07:46 24/03/2009 відкрив книгу по "тепломасообману", коеф. теплопровідності алюмінію 203,5 Вт/(м*К), а нержавіючої сталі з якої робить посуд татонка - 17,5 Вт/(м*К), тобто совєцка каструля у 11,6 разів ефективніше передає тепло, візьмемо поправку що алюм. буде нехай у 2 рази товстіший за татонку, але навіть тоді виходить що у 5,8 разів краще проводить тепло. А у Primus ETA Power економія йде в першу чергу за рахунок конструктивних особливостей. Можливо я не все врахував, якщо помиляюсь - прошу виправити.
ПеС: алюм. майже у 3 рази легший за нерж. сталь
[ Re: Re: Re: Re: Re: Re: Казанок ]відповів(-ла)Tasic20:18:18 24/03/2009 В мене чайник татонка - дуже швидко вода закипає. Примус - омні ф’юел. Але він сам по собі дуже економний. Зазвичай використовую алюмінієвий банячок від Шмєля для нього - також без нарікань. Але люміній можна перегрівати, а татонці прийдуть тапочки, при першому ж використанні (сніг) мало не вгробили, добре, що вчасно побачив :)
[ Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Казанок ]відповів(-ла)Qbl20:36:00 24/03/2009 Оце вже цікавіше. Я теж татонку мало не вбив на газі, коли сніг топив. Ти свій чайник на багатті юзав?
[ Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Казанок ]відповів(-ла)Tasic19:57:59 25/03/2009 Нє, я не юзав на багатті - він блиcкучий :-D
А зміна кольору - саме так, як описано, і є :)
[ Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Казанок ]відповів(-ла)Коля21:32:55 24/03/2009 Я сніг на газі топив в своєму казанку Татонка. І як він повинен був угробитись, прогоріти?
[ Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Казанок ]відповів(-ла)Qbl23:23:33 24/03/2009 Не знаю як. Я просто закинув добре заморожений сніг у казанок і поставив на сильний газ. В наслідок цього забарвлення дна казанка незворотньо змінилося(колір став фіолетовим).
Ти свою татонку на БАГАТТІ юзав???
[ Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Казанок ]відповів(-ла)attaman09:43:12 25/03/2009 Колір в Татонки дійсно змінюється, але більше нічого не відбувається. Особисто мені фіолетово, що дно стало фіолетовим :) НА багатті не юзав, але НАД багаттям - постійно. За два роки все ОК.
[ Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Казанок ]відповів(-ла)attaman22:33:23 25/03/2009 Взагалі, це чайник, але я успішно використовую його для всього гірського кулінарного спектру. Здається Tatonka Teapot 1л (давно вже брав його - точно не пам"ятаю, але на сайті я бачив тільки дві моделі таких чайників).
[ Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Казанок ]відповів(-ла)IhorOs15:23:29 25/03/2009 то в тебе чайник напевно надто гламурний.
Моя татонка, каструля, світилася червоним, і юзабельна далі, ну трохи пофіолетіла, і дно стало не ідеально плоским, але ж то не на виставку...
Як то було. Десь лютий, на Попа повзли проти майже штормового вітру від Смотрича напевно годин більше чим 4 зайняло... Добрадися до готелю вже затемна, поставили палатку, і першим ділом сніг в татонку, і шось типу балакаємо... аж тут помічаєми, що сніг світиться червоним... так досить цікаво, дно до червоного розжарилося, а сніг типу на повітряній подушці висить...
[ Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Казанок ]відповів(-ла)Tasic20:04:32 25/03/2009 Та я переконаний, шо йому нічого не станеться. "Угробили" - то я про зовнішній вигляд. Ти ж знаєш, шо в мене все, як на кораблі має бути :)
[ Re: Re: Re: Re: Re: Re: Казанок ]відповів(-ла)kudja20:50:37 24/03/2009 Існує посуд з анодованого алюмінію наприклад від KOVEA але чомусь я його не бачу в наших інтернет магазинах, хоча ціна доступна в районі 150 грн якщо не помилився з курсом рубля. Це так для роздумів :)
[ Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Казанок ]відповів(-ла)duda21:30:31 24/03/2009 Primus робить з анодованого алюмінію, але знову ж таки, не матеріал, а конструкція баняка буде мати вирішальне значення, але такі баняки у жар не запхаєш та й над багаттям не повісиш.
[ Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Казанок ]відповів(-ла)Lubкo11:44:53 25/03/2009 маєш на увазі оті банячки з теплообмінниками (радіаторами) знизу?
звичайно, в жар пхати таке чудо шкода, а от над вогнем повісити - а чом би й нє? )
[ Re: Re: Re: Казанок ]відповів(-ла)Dipriwan10:59:56 25/03/2009 Казанки Primus 1.4 і 1.8 літра з анодованого алюмінію,в комплекті щільні кришки і ручки-хапалки жеби з кришки пательню робити.Не прогорають в силу великої теплопровіднрсті люмінію, навіть вище рівня води нагрітий метал скидає тепло в воду.Хіба би палив купальску ватру,би його скрутило:)Також топлять сніг без зміни кольру.Час нагріву від примуса 1.5 літри води 7 хвилин,з кожухом(такий з фольги)5 хвилин.Час нагріву армійського 1.5 л.казанка на примусі 12-15 хвилин.Дав за два коло 150 гр в Спортландії.
duda навпаки порахував коефіцієнти теплообміну,люміній в 11 разів краще передає тепло вогню,і на жаль в 11 разів краще втрачає його на вітрі.
[ Re: Re: Re: Re: Казанок ]відповів(-ла)Lubкo11:42:37 25/03/2009 >...на жаль в 11 разів краще втрачає його на вітрі.
отже від цього добре помагає вітрозахист ;)
[ Re: Re: Re: Re: Казанок ]відповів(-ла)duda12:17:18 25/03/2009 шо??? еммм, якщо він у 11 раз краще передає його оточуючомі повітрю (вітру) то значить і у 11 разів краще воді, а...ше, завжди думав шо Q=kF(t1-t2), Q-к-ть тепла що передасться від полум"я до води, де k - коеф. теплопровідності стінки (алюмінію), F - площа поверхні що передає тепло, t1,t2 - темпратура полум"я та води.
Коефіцієнт теплопередачі – кількість теплоти, яка передається через одиницю площі поверхні розділу в одиницю часу за різниці т-р між теплоносіями 1 К; характеризує інтенсивність передавання теплоти. А про що говорили ви?? Що таке коеф. теплообміну??
Dipriwan, ваш вихід.
[ Re: Re: Re: Re: Re: Казанок ]відповів(-ла)Qbl13:09:19 25/03/2009 Прикол в тому, що в тієї ж татонки матеріали на дні і на стінках відрізнаються.
duda, все залежить від розміщення. Якщо казанок в багатті, і навколишня температура +200 - то чим кращий коефіцієнт теплопровідності, тим швидше вода закипить. Але якщо він над багаттям(або на прімусі), і температура навколо стінок -0, то куди йтиме тепло з розігрітої до 80 градусів води через стінки?
[ Re: Re: Re: Re: Re: Re: Казанок ]відповів(-ла)duda13:45:41 25/03/2009 ги ги, якщо над багаттям то більше 100 С полюбе буде (чому 100С??, атому що темп кипіння води при норм. умовах 100, а у горах й того нижча). подруге, на пальнику ти часто надворі готуєш??? я ні, по можливості в тамбурі чи у наметі (так це грубе порушення правил техніки безпеки, але так робить багато народу з газовими пальниками), а у тамбурі чи наметі вітру нема, тому тепло яке йде від пальника буде "омивати" й баняк і довкола нього буде явно вищою температури оточуючого середовища, та й тепло через стінки частково нагріє повітря довкола казанка.
[ Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Казанок ]відповів(-ла)Qbl14:22:26 25/03/2009 На пальнику - температура буде точно нижча, ніж 100 гр, навіть нижча за 50. Спробуй потрімати руку біля казанка і сам відчуєш. Це в безвітряну погоду або в наметі. А на багатті - тут вже залежить від багаття.
[ Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Казанок ]відповів(-ла)duda14:35:51 25/03/2009 йой, я ж не казав шо при використанні пальника темп. довкола 100С, буде градусів 30-40. просто ти питав баняк який мона і на вогні юзати, от я й сказав - алюм кращий, в першу чергу на вогні кращий + його мона перегрівати (актуально на пальнику взимку). маєш нержавійку - юзай, це також абсолютно нормальний варіант.
[ Re: Re: Re: Re: Re: Казанок ]відповів(-ла)Dipriwan14:51:20 25/03/2009 Коеф.теплообміну мав на увазі теплопровідності.Ми відійшли від основного предмета дискусії,або що...В принципі казанки закипають всюди,на примусі,над- і в багатті,в палатці,в тамбурі,тощо,лише час різний;)Тільки при вітрі 20 м/с зимою на хребті не пробував,а шо,поекспериментуєм?
Прозаїчне питаннячко з області побуту:хто як практикував цього казанка зимою мити?Ай певно від бажаючих відбою не було?
[ Re: Казанок ]відповів(-ла)avatorl22:00:43 24/03/2009 військовий, якому теж років 40, але він виглядає як новий.
але вони є мінімум двох видів, в мене набір казанок+глибока кришка=миска+фляга (алюміній нефарбований). Використовував і на багатті, але не часто, переважно на примусі (газ/бензин). Ще маю круглий 4-літровий алюмінієвий виробництва СРСР.